ASANA’S (FYSIEKE YOGA HOUDINGEN) EN GEZONDHEID

Volgens de Hatha Yoga Pradipika hebben fysieke yoga houdingen tot doel het lichaam sterk, solide en energiek te maken en het elimineert rajoguna die de oorzaak is van de fluctuaties in de mind.

Asana’s zorgen er voor dat ziektes geëlimineerd worden en dat je concentratie toeneemt. Je zorgt ervoor dat de obstakels of de oorzaak van de afleiding van de mind teniet worden gedaan. Deze zijn ziekte, sufheid, twijfel, luiheid, slordigheid, wereldse bezigheden, vals begrip, verkeerde interpretatie en instabiliteit.

In zijn boek ‘Yoga Dipika’ geeft grootmeester Iyengar aan dat asana of houding stabiliteit en gezondheid brengt, maar ook de ledematen licht maakt. Een stabiele houding leidt uiteindelijk tot mentaal evenwicht en voorkomt wispelturigheid van de mind. Asana’s zijn bedoeld om elke zenuw, spier en klier te ontwikkelen. Daadwerkelijk zijn ze bedoeld om uiteindelijk de mind te disciplineren.

Ik merk dat ook sterk in mijn eigen beoefening. Ziekte en instabiliteit zijn duidelijk afgenomen de afgelopen 5 jaar of zelfs geëlimineerd gedurende mijn beoefening. In mijn geval is dat duidelijk te rekenen aan meer bewegen, hardlopen en fietsen, maar vooral de asana’s. Juist de asana’s hebben er voor gezorgd dat ik minder blessures kreeg tijdens het sporten. Maar ik merkte ook dat ik meer longinhoud kreeg, wat onder andere een positief effect had op mijn conditie. Door yoga te combineren met sporten ben ik in feite veel effectiever gaan sporten en merk ik dat mijn prestaties ook veel beter zijn geworden.

Vermoeidheidsklachten en hoofdpijn na het werk, onderrug klachten, pijn en stress in het nek- en schoudergebied zijn nu allemaal verleden tijd! Door de toename van mijn lichaamsbewustzijn ben ik ook beter in staat om mijn eigen grenzen te herkennen en erkennen. Geweldig dat deze oefeningen zoveel met je kunnen doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s